Darmowa dostawa od 99,00 PLN

Kwas salicylowy i jego właściwości w kosmetykach.

2020-09-14
Kwas salicylowy i jego właściwości w kosmetykach.

Jest jednym z tych kwasów, które we współczesnej kosmetyce zajmują miejsce bardzo ważne. Kwas salicylowy to niezwykłe właściwości, z których skorzystać może każda osoba dbająca o swe zdrowie i atrakcyjny wygląd. Co warto wiedzieć na temat tego kwasu oraz możliwości jego wykorzystania, nie tylko w kosmetykach?

Kwas salicylowy – dla zdrowia i urody

Choć kwas ten kojarzony jest głównie z zabiegami kosmetycznymi, warto pamiętać i o jego leczniczych właściwościach. Ta substancja to szereg niezwykłych właściwości, z których korzystać może każdy z nas. Kwas ten jest związkiem chemicznym, który występuje w wielu roślinach pełniąc ważną rolę w procesie ich wzrostu. Wydzielony syntetycznie, przemienia się w biały proszek, z którego właściwości tak chętnie korzysta i współczesna medycyna, i kosmetyka. W jaki sposób? Wiadomo, że kwas salicylowy został doceniony przede wszystkim ze względu na swą skuteczność w walce z bakteriami. Kwas ten sprawdza się również doskonale w walce z grzybicami oraz stanami zapalnymi, stąd też jego obecność w licznych preparatach medycznych i kosmetycznych. W jakich sytuacjach możemy korzystać z jego właściwości?

Lecznicze właściwości kwasu salicylowego

Kwas salicylowy to skuteczny lek, który może być z powodzeniem wykorzystywany do walki z licznymi dolegliwościami. Przeciwgorączkowe, przeciwbólowe i przeciwzapalne właściwości sprawiły, że w świecie współczesnej medycyny kwas ten zajął miejsce bardzo ważne. Dziś z powodzeniem jest wykorzystywany w wielu preparatach odkażających i przeciwzapalnych, znaleźć go można również w wielu środkach przeciwbólowych. Połączony z kwasem mlekowym, staje się podstawą tych preparatów, których głównym celem jest walka z uciążliwymi odciskami, może się też pojawiać jako składnik tych preparatów, które powstają z myślą o walce z chorobami skóry wywołanymi przez bakterie. Z kwasem tym można się zatem spotkać w wielu maściach, tworzonych z myślą o leczeniu atopowego zapalenia skóry, wyprysków, łuszczycy lub też potnicy.

Kwas salicylowy w kosmetyce

Kwas salicylowy z powodzeniem wykorzystywany jest też jako składnik wielu kosmetyków oraz zabiegów kosmetycznych. Ze względu na właściwości antybakteryjne, jest on najczęściej wykorzystywany do walki ze zmianami trądzikowymi oraz do oczyszczania cery z zaskórników (potocznie wągrów). Kwas ten może pomagać nam również w walce z takimi problemami, jak przetłuszczająca się skóra głowy oraz łupież. Zabiegi kosmetyczne z kwasem salicylowym mogą się też okazać pomocne w chwili, gdy głównym celem staje się regeneracja naskórka.
Na jakie efekty można liczyć? Stosowanie kosmetyków z kwasem salicylowym może pomóc nam w walce o lepszy koloryt skóry oraz w redukcji zaskórników. Kwas ten pomaga jednocześnie w usuwaniu zrogowaciałego naskórka, zmniejsza też widoczność blizn oraz przebarwień. Kosmetyki z kwasem salicylowym pobudzają jednocześnie proces regeneracji naskórka, często są też wykorzystywane w celu przygotowania skóry do aplikacji kremów. Dzięki temu skóra lepiej przyjmuje niektóre substancje aktywne, np. witaminę A, będącą ważnym składnikiem wielki kremów do pielęgnacji twarzy.

Peelingi z kwasem salicylowym

Większe stężenie kwasu salicylowego sprawia, że niektóre zabiegi kosmetyczne mogą nas zaskoczyć swą skutecznością. Tak jest m. in. w przypadku peelingów salicylowych, które w w przypadku preparatów o wyższych stężeniach, powinny być wykonywane przez wykwalifikowanego specjalistę np. kosmetologa. Należy pamiętać, aby wybrać dobry salon kosmetyczny, gdzie zabieg zostanie wykonany z zachowaniem maksymalnego bezpieczeństwa, po ocenie wskazań i wykluczeniu przeciwskazań do zabiegu. Peeling taki zalecany jest tym, którzy borykają się z uciążliwym trądzikiem oraz tym, którzy chcą się skutecznie pozbyć blizn potrądzikowych. Zabiegi takie głęboko i skutecznie oczyszczają twarz, wymagają jednak odpowiedniego przygotowania do zabiegu oraz przestrzegania kilku prostych zasad przez kilka dni po wykonaniu takiego peelingu. Wyjątkowo ważną sprawą staje się tu ochrona skóry przed słońcem, co wiąże się z koniecznością stosowania kremów z filtrem oraz rezygnacją z opalania się w solarium lub przebywania na słońcu.

Kwas salicylowy to nie tylko skuteczny lek ale i cenny składnik kosmetyków, z którego tak chętnie korzysta się we współczesnej kosmetyce. Ta substancja może nam pomóc w walce z wieloma problemami, a umiejętne korzystanie z jej właściwości może wyjść na dobre każdemu z nas.

Pokaż więcej wpisów z Wrzesień 2020

Polecane

Zaufane Opinie IdoSell
4.85 / 5.00 265 opinii
Zaufane Opinie IdoSell
2020-07-14
Super obsługa i produkty.
2020-07-16
Transakcja przebiegła bezproblemowo. Toników nie mogę jeszcze ocenić, ponieważ będę je testować za ok. dwa miesiące.
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixelpixelpixelpixel